środa, 29 stycznia 2014

Pieczony falafel

Uwielbiam falafela, jednak nie cierpię stać nad patelnią i smażyć stosu kotlecików. Ten przepis dotyczy  jego zdrowszej wersji - falafela pieczonego w piekarniku.
Na zdjęciach w towarzystwie falafela są frytki z selera i sos czosnkowy z tofu.
































Składniki
na 12 dużych falafeli

opakowanie ciecierzycy 400 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
3 łyżeczki garam masala
sól
kolorowy pieprz
3-4 łyżki oliwy (u mnie olej z suszonych pomidorów)







Przygotowanie

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Rano odcedzamy z wody, siekamy czosnek, cebulę i pietruszkę. Mielimy surową ciecierzycę blenderem, najlepiej tzw. żyrafą. Dodajemy warzywa, można jeszcze trochę to wszystko potraktować blenderem.
Dodajemy garam masalę, sól, pieprz, oliwę i mieszamy. Formujemy nieduże kotleciki, które układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Sos czosnkowy z tofu

1 opakowanie tofu tradycyjnego 180 g
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki wody
3-4 łyżki oliwy (u mnie olej z suszonych pomidorów)
sól, pieprz

Przygotowanie

Czosnek obieramy i miksujemy w blenderze. Do tego dodajemy tofu i pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę, dodając więcej wody, jeśli chcemy uzyskać płynniejszą konsystencję.




























Frytki z selera

seler
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
odrobina oliwy
sól

Przygotowanie

Seler obieramy i kroimy na cienkie słupki. Frytki umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy i oliwę, mieszamy lub potrząsamy miską, aby równomiernie je rozprowadzić .
Pieczemy przez 30-40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu solimy.

9 komentarzy:

  1. A nie jest za suchy? Chrupie porządnie? Robiłam kiedyś pieczony i zniechęciłam się, bo wyszedł strasznie suchy i wiórzasty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest za suchy, chrupanie umiarkowane :) Żeby nie był suchy należy dać trochę oleju, więcej niż do takiego smażonego.

      Usuń
  2. już od dłuższego czasu mam ochotę na falafel z ciecierzycy czy też hummus! muszę w końcu się za to zabrać :) tymczasem zachwycam się twoimi falafel, bo wyszły świetnie i tak apetycznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Tak dawno nie jadłam hummusu, że chyba jutro zrobię całą wielką miskę :)

      Usuń
  3. Mój pierwszy raz z falafelami był niezbyt udany, ale może... warto zrobić drugie podejście? :) W końcu awokado za pierwszym razem też mi nie smakowało, a potem się w nim zakochałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało kiedy pierwszy raz jest całkowicie udany ;) Jak najbardziej warto zrobić drugie podejście, a nawet trzecie i czwarte, bo falafel jest jednym z najpyszniejszych wegańskich dań. Jak spróbowałam pierwszy raz karobu, to aż mnie zemdliło, a teraz uwielbiam :)

      Usuń
  4. Warto zrobić drugie podejście. Falafel jest pyszny :-) A ten przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu czy zamiast garam masala moge uzyc innych przypraw? Jakich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jest użyć przypraw, które wchodzą w skład garam masali, czyli kuminu, kolendry, czarnego pieprzu, odrobiny cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Jeżeli nie masz takich przypraw to posól, popieprz i daj masę pietruszki, i ewentualnie trochę jakiejś mieszanki przypraw z kuchni arabskiej lub hinduskiej. Pozdrawiam :)

      Usuń